Med våren kommer också fästingarna

I olika delar av landet finns det mer eller mindre fästingar och annan ohyra. En del ohyra kan vara ofarlig men ack så obehagliga. Annan ohyra kan inte bara ge obehag utan också överföra allvarliga sjukdomar till både djur och människor.

Skydd mot fästingar

Det finns många olika sorters skydd mot fästingar och beroende på vilken hundras du har kan behovet av skydd variera. En hund med slät päls kan vara lättare att upptäcka fästingar på än en riktigt långhårig ras. Färgen påverkar också hur lätt det är att upptäcka och ta bort de små krypen. En vit eller ljus päls är betydligt lättare att se fästingarna i än en mörk eller brokig päls.

Medel som stöter bort fästingen

Lösningar som du droppar till exempel i nacken (spot-on) gör att fästingen stöts bort och inte fäster sig i hundens hud. Det finns också halsband som fungerar på samma sätt. Har du barn som kan ta i halsbandet så är det bättre att använda de så kallade spot-on lösningarna, för att undvika att barnen kommer i kontakt med giftet. Dessa medel finns att handla online.

Förebygg mot fästing och ohyra

Ta för vana att alltid kontrollera din hund när ni varit ute i fästingrika områden. Får din hund klåda så kontrollera om det är ohyra!